Lyssna på sidan Lyssna

Om du vill hjälpa flyktingar

Många arvikabor hör av sig och vill hjälpa till i flyktingkatastrofen. Det kan vara svårt att veta hur – här har vi samlat länkar och tips om vad du kan göra för att hjälpa till. Vi är tacksamma för allt engagemang och för alla goda krafter som vill göra en insats.

Bli familjehem

Vi behöver nya familjehem för ensamkommande flyktingbarn. Som familjehem tar du emot ett eller flera barn och får samtidigt handledning och stöd av kommunen. En viss ersättning utgår också. För att bli familjehem måste du kunna erbjuda en stabil och trygg familjesituation.

Mer information om familjehem

Bli kontaktperson eller kontaktfamilj

Som kontaktperson ställer du upp och finns till hands till exempel några timmar en eftermiddag eller en kväll i veckan. Som kontaktfamilj tar du och din familj emot ett barn eller en ung människa en eller flera helger i månaden.

Mer information om kontaktperson, kontaktfamilj

Bli god man

Vi har just nu stor brist på gode män. Alla ensamkommande flyktingbarn behöver en god man under asylprocessen.

När ett ensamkommande barn har beviljats permanent uppehållstillstånd ska en särskilt förordnad vårdnadshavare utses. En särskilt förordnad vårdnadshavare tar ett vuxenansvar för barnets tillvaro under ordinarie föräldrars frånvaro.

Mer information om god man

Bli volontär

Många ideella organisationer och föreningar arbetar för att hjälpa i flyktingfrågan och tar emot volontärer. I Arvika är det främst Röda Korset (tfn 0570-178 72 Kupan) som du kan vända dig till, om du vill ge av din tid.

Även FRGlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Frivillig resursgrupp) tar emot volontärer. Kontakta Lennart Svensson, Civilförsvarsbundet Arvika-Eda, tfn 070-942 21 98. Programgruppen på Bygdekontoret i Glava tar också gärna emot din hjälp. Kontakta Ingela Jonsson via e-post solliden@home.se eller Berit Engqvist via e-post berit@engqvist.nu om du är intresserad.

Du kan också kontakta kommunens hem för ensamkommande flyktingbarn och höra efter om du kan hjälpa till på något sätt. (Tom Hjertholm, tfn 0570-817 74.)

Skänka pengar, kläder, skor och saker

Frivilligorganisationer och privatpersoner ordnar insamlingar till flyktingar och andra behövande. Du kan söka på exempelvis Facebook och andra sociala medier efter insamlingar som pågår i Arvika kommun.

Några tips på lokala aktörer är:

  • Röda Korset i Arvika
  • Flyktinghjälpen Arvika

Även en del riksorganisationer har eller planerar riktade insamlingar till förmån för människor på flykt, till exempel Radiohjälpens insamling, Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR, Läkare Utan Gränser med flera. Se till att insamlingsorganisationen har ett 90-konto, vilket garanterar att insamlingen är seriös.

Sidansvarig:

Kristina Wiman

Sidan uppdaterad: 2017-07-12
Kontakta oss
  • 40. Integrationsenhet
  • 671 81 Arvika
  • Besöksadress Fabriksg 5
  • Tfn 0570-814 11, 814 39, 814 49, 073-080 74 77