Lyssna på sidan Lyssna
2018-01-29

Arvika lär Norge om skolmat

Det började med ett föräldraråd på skolan – nu har Vega kommun som första kommun i Norge infört varm skolmat till alla sina elever. Vem ligger bakom detta? Jo, en utflyttad Arvikabo; Anders Karlsson som sedan 9 år tillbaka bor och arbetar i Vega kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster! Inspirationen har han hämtat från Arvika kommuns Kostenhet.

- Vi har föräldraråd på skolan, där vi går igenom allt från tider, undervisning och där kom idén med mat upp. På skolan har vi en matsal men bara för uthyrning till föreningar, så förutsättningarna att servera mat fanns redan på plats – så varför inte testa, säger Anders Karlsson.

Anders fick uppdraget att göra en förstudie, detta i sin roll som tekniskchef på Vega kommun. Sagt och gjort – han tog med sig några representanter från Vega kommun och åkte hem till Arvika för att se hur kostenheten hos Arvika kommun är uppbyggd. Avdelningschef för Kostenheten var då Anna-Greta Liljestrand.

- Vi pratade mycket om logistiken, hur maten hölls varm och transporter. Vi besökte köket på Kyrkeby och köket i Gunnarskog, säger Anna-Greta.

Som de flesta kanske känner till serverar generellt inte norska kommuner skolmat på samma sätt som vi gör här i Sverige. De norska skolbarnen får helt enkelt ta med sig sin egen mat.

- Det var skillnad på vad eleverna hade med sig för mat till skolan. Att införa skolmat till alla elever gör att man vet att alla får i sig bra mat. Projektet har mottagits väl och vi har fått mycket uppmärksamhet och frågor från andra kommuner avslutar Anders.

2015 fattades det politiska beslutet om förstudien, 2016 och i början av 2017 gjordes investeringar på kök, skola och logistik. Från augusti 2017 levereras nu skolmaten varje dag, 140 portioner lunch måndag-fredag.

- Roligt att de nu arbetar med liknande modell som vi gör här i Arvika. Att vi lär av varandra är viktigt och kanske kan vi ha mer utbyte i framtiden, säger Sandra Ferneborg, enhetschef Kost, Arvika kommun.

Snabbfakta om Vega kommun:

  • Cirka 1 200 invånare
  • En ö-kommun bestående av 6 500 öar
  • Ligger på samma breddgrad som Luleå
  • Större delen av kommunen är på Unescos världsarvslista
  • Vega är ejderfåglarnas rike
Matservering

Sidansvarig:

Emelie Röjeskog

Sidan uppdaterad: 2018-01-29