Lyssna på sidan Lyssna

När det åskar

Skydda dig mot åska

Kraftiga åskväder hör sommaren till. Lyckligtvis tillhör det inte vanligheterna att en villa drabbas av en direkt träff av blixten när åskan går. Däremot är det vanligt att överspänning från närliggande blixtnedslag kommer in i villabyggnaden via ledningar (el, telefon, kabel-TV eller antenner på taket). Det behövs bara en spänningstopp på en sekund för att datorer, TV:n och DVD:n ska slås sönder. Bränder och strömavbrott följer ofta i åskans spår, men det finns sätt att skydda sig.  

Ett åskväder är farligt nära om åskbullret börjar höras mindre än tio sekunder efter det att du uppfattat blixten. Hettan i en blixt är våldsam och på några miljondels sekunder stiger temperaturen till 30 000 grader. För att minska risken för brand om oturen skulle vara framme och blixten slår ner är det bra att skaffa någon form av överspänningsskydd. Ett överspänningskydd försöker att reglera spänningen till elektriska apparater genom att häva eller kortsluta spänningar över det maximalt tillåtna spänningsvärdet. Jordfelsbrytare är också bra att ha, eftersom de känner av felströmmar.

Om ditt hem saknar åskskydd är ett mycket billigt och effektivt skydd mot åskskador på el- och teleapparater att dra ur kontakterna ur väggen. På teveapparaten ska både antennkabeln och stickproppen för el ur. Samma sak gäller för stereon, om du har yttre antenn till den. Även datorer är mycket känsliga för åska. Koppla därför ur modemkabeln och samtliga nätkablar när åskan går. Tyvärr är man ju inte alltid hemma när det börjar åska. Det säkraste är därför att installera ett överspänningsskydd och en jordfelsbrytare som automatiskt slår av strömmen.

När det åskar bör du undvika att tala i telefon, använda elektriska verktyg eller sitta nära teveapparaten. Du ska också undvika att bada eller duscha och att spola vatten i kranarna. Stäng också alla fönster i huset för att minska spridningsrisken om oturen skulle vara framme och det börjar brinna. Har du ett hus med vind är det bra att ha brandvarnare även där för att vara på den säkra sidan och kunna få en tidig varning vid rökutveckling.

Intensiva åskväder kan orsaka bränder lång tid efteråt, kanske både en eller två månader senare. Blixten kan ha skadat ledningar och komponenter utan att det märks. Lantbruk och villor där luftledningar för el och tele är vanliga, är speciellt drabbade. Om det elektriska systemet i bostaden beter sig underligt efter ett åskväder är det säkrast att ta kontakt med en elektriker som kan undersöka vad det beror på.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2017-09-13
Kontakta oss
  • Arvika Teknik AB
  • 38. Elnät
  • 671 81 Arvika
  • Tfn 0570-843 00 vx

  • www.arvikateknik.selänk till annan webbplats

  • Felanmälan dygnet runt
  • Tfn 0570-76 40 40